joi, martie 27, 2008

Un nou release: OpenOffice.org 2.4

27 martie 2008: Comunitatea OpenOffice.org anunta disponibilitatea imediata a versiunii 2.4 a suitei de aplicatii de productivitate office.
Este o versiune majora care introduce noi functionalitati in toate componentele de baza precum si un importantnumar de bugfix-uri. Noua versiune se poate descarca de la http://download.openoffice.org/.

Noutati:

Imbunatatiri de uzabilitate la tiparire, la exportul PDF. Dontul implicit este acum DejaVu, care suporta mi multe limbi/localizari, fiind o parte din efortul multilinugal care face acum ca OpenOffice.org sa fie disponibil in si mai multe limbi.

In procesorul de text, Writer, este acum mai usor sa se selecteze limbile pentru corector ortografic, se pot seta optiuni pentru tiparirea textelor invizibile, se regasesc imbunatatiri in selctia textului si a functiei de cautare si inlocuire, precum si scurtaturi suplimentare pentru stilurile paragrafelor.

In aplicatia pentru calcul tabelar, Calc, introducerea datelor si a formulelor este mai simpla. Printre alte imbunatatiri se mai remarca mutarea si copierea "intleigente" pentru blocuri de celule, posibilitatea de a transforma date in coloane, imbunatatiri la tiparire, filtrare si Data Pilot.

In aplicatia de desenare, Draw, si cea pentru prezentari, Impress, au fost introduse imbunatatiri de uzabilitate si petnru exportul in format PDF. In Impress se remarca si un numar deefecte de tranzitie 3D suportate prin intermediul unei extensii.

Modulul Chart, folosit pentru grafice de catre diversele aplicatii ale suitei, continua sa evolueze. Pentru utilizatorii incepatori setarile implicite sint alese mai inteligent, utilizatorii avansati au posibilitatea de a seta in mare detaliu forma unei diagrame.

Aplicatia pentru baze de date, Draw, suporta acum MS-Access 2007, are capabilitati imbunatatite pentru MySQL, Oracle/jdbc si bazele de date native (HSQL). De asemenea sint imbunatatiri si in Query designer.

3 comentarii:

 1. Aştept cu nerăbdare şi interes,ca mulţi români, localizarea completă, cu tot ce trebuie (corector ortografic şi gramatical cu diacritice, vocabular şi dicţionar).
  Ideal ar fi ca să poată fi deschis şi
  modificat orice document creat cu oricare din componentele MS Office, versiuni mai noi sau mai vechi.
  Un utilizator român.

  RăspundețiȘtergere
 2. Asa, ideal al fi si ca specificatiile pentru formatele Microsoft Office, mai vechi sau mai noi, sa fie publice, liber accesibile si inteligibile. Fara asta, se face tot ce se poate.

  Daca pentru OpenOffice.org 3.0 ne asteptam sa avem interfata localizata iar corector ortografic deja exista, pentru cel gramatical nu se asteapta nimic prea curind. Asta bineinteles, daca nu vor apare noi contribuitori.

  RăspundețiȘtergere
 3. Corector gramaticalCorectorul gramatical pentru OpenOffice este disponibil sub formă de extensie pe situl openoffice.
  Este un proiect open-source, deci oricine poate contribui.
  Stadiul curent al corectorului este disponibil la adresa http://code.google.com/p/languagetoolro/updates/listVersiunea curentă recunoaște numeroase pleonasme, diverse dezacorduri, diverse greșeli de exprimare, exprimări cacofonice, etc

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.